Refurbishment of two flats in Seville


This project arises from the need to unite two flats formed after the partition of a traditional house in Camas (Seville). In the previous reform, the whole of the old courtyard was occupied, resulting in the construction of two twin buildings with a marked longitudinal character.
The reform seeks to recover the space lost with the division, emphasizing again the traditional typological centrality of the popular housing of the region. This requires the complete modification of the current configuration of the ground floor. The reduced content of the residential program allows a generous treatment of the spaces, which are structured in strips arranged in parallel to the facade.

The closest strip to the entrance has a private character, while the bulk of the domestic activity (living room, dining room, kitchen) moves to the center of the house. The bathrooms follow, acting as a filter for to the last and most private strip, where the bedroom is located. The new layout recognizes the location of elements of the current apartments, thus reducing the costs of works.

The recovery of the original width allows a sequential re-reading of the domestic space. The narrow passageway of the entrance is followed by an spacious room, which still retains the original brick structure. Misalignments between lintels are the base in which a line of contact is established between the brick and the white cladding. The rough character of the room has echoes of an old neighborhood gym.

The main living room derives from unifying the old kitchens with the central courtyard. Current narrow spaces are now sublimated in a bath of light. The central patio is now also an invitation to the terrace, which is now gaining a very deserved importance. The use of wood adds contrast and color, underlining the sequential order in the house. The furniture of the kitchen rests on the original structure, establishing a basic filter with respect to the living room.

The last strip is occupied by a bedroom  with an open bathroom and dressing room. It arises from the union of the two previous bedrooms. Ceiling natural lighting improves the previous conditions. The absence of an access door also improves the natural ventilation of the room. The furniture is composed of affordable modular pieces arranged with discretion. The material simplicity is common to the bathroom, which is solved with few planes of wood and tile.
The project rediscovers the importance of the roof, which moves from its current marginality to become the natural space of expansion for the home. The scheme responds to a manifest will to achieve clarity in all orders of intervention. This is not only expressed in the simple layout but radiates in the choice of materials, the color spectrum or the importance of natural lighting.

Deja un comentario